BAEXEM – HOUSE K

BAEXEM – HOUSE K

Extension of detached house
Client: private
Design: 2014
Realization: 2015
Location: Baexem, The Netherlands.
In collaboration with Paul Kierkels
Photography: Bass Gijselhart-Base Photography

In order to be able to continue living in the house when becoming older, the clients’ brief asked for the addition of a sleeping quarter on the ground floor. To maintain an optimal visual relation with back garden, the extension is positioned on the side of the house, using the possibilities of the municipal zoning plan to its limits. The extension is connected with the garage by means of a canopy, covering the new terrace. Between the covered space and the existing house, an intimate patio is created, to let the sunlight flow into the living spaces unobstructed, while contributing to create different green atmospheres in the garden. Plenty of sunlight is added to the original living cluster by adding a generous skylight on the junction between new and old volumes. The materials used in the extension create a discrete dialog with the existing, while declaring with details and geometry their contemporary nature.

ROTTERDAM-MULLERPIER

Status: Feasibility study

Program: Study for four row single family housing types

Total floor area: average 350 sqm

Budget: confidential

Client: confidential

Location: Rotterdam

Design: 2014

 

TYPE 1

The idea of the house with the central linear service box begins with the aim of creating a clear separation between the circulation and the living space. This partition is readable on the frontside and the backside, in fact the facade is closed in correspondence to the service box and widely opened in front of the living spaces. Important points of the project are the light and the ventilation system which are improved by the side void that goes through the building.The access to the complex from the street is soften by the garden in front of the house that can be enjoyed in the summertime.The entrance to the house is on the first floor, leaving the ground floor totally independent and assuming a multifunctional aspect that could fit to the needs of each family.This solution is characterized by a central space in which the vertical circulation is next to the linear block for bathrooms, toilets, closets and relax space. Around this central box the house shows a large variety of space as kitchen, dining room, living room, playroom, storage and the top floors for the bedrooms. Thanks to the central box the rooms can benefit from a total indipendence and privacy. On the last floor the masterbedroom offers a spacious and bright environment due to the cointinuity and trasparency of the material. From here it is possible to acces to the external stairs that lead to the roof terrace.

TYPE 2

The house with the front service box is the most extreme experimentation between the four houses because of the unusual disposition of the spaces, but at the same time presents some advantages. In this case the service box is on the frontside of the house which has permitted to develop a glass-front facade without compromising   the privacy inside the building. From the exterior can be perceived only the internal circulation, which is also separated from the living space and allows to every floor to be totally independent. A strong point of this solution is the backward facade creating four terraces, two accesible from the backside and two from the frontside and one on the top floor leads to the roof terrace. The interior disposition is clear with an independent ground floor and the entrance on the first floor gives, in order, access to the dining room, kitchen, living room, bedrooms and master bedroom. The master bedroom has a special private space dedicated to a Spa with a turkish bath that characterized the particular shape of the roof terrace. The dome of the roof is reminded also in the garden in front of the house and with these downs creates a variety of the entrances of the complex. This typology presents wide windows on both facades ensuring lighted and ventilated spaces. In addition the solution reveals strong flexibility, in fact the disposition could be totally inverted with the box on the back according to the request.

TYPE 3

The typology of the central service box is a unique exemplar for the internal disposition. In this project the simple external facade is in opposition to the particular interior due to the central service box that creates a very compact vertical connection and splits the usual five floors in ten floors. The concentration of the service box permits to obtain well-illuminated big spaces by the wide windows on the facades with great views on both sides. In this way each floor has his own privacy and allows to create different disposition of the spaces. This model presents the entrance on the first floor and then the spaces are articulated in kitchen, dining room, office, living room, bedrooms, master bedroom, Spa and terrace.  On the groundfloor there is a closed multifunctional space. In this option the most important value is the flexibility, in fact not only it is possible to change the function of the single space, but also to move the functions in other floors or to separate the floors creating a totally independent part.

TYPE 4

The typology of the side linear service box separates the circulation space from the living space, this is an option that for many reasons stands out from the others. The house presents a double-facade system on both sides that creates optimal conditions of illumination and ventilation. There is a system of voids with different scale that can improve the light and the ventilation in the interior and they create a visual connection of the spaces giving the sensation of being in a unique open space.  The voids also allow to see through the spaces that are facing them on different floors; they are designed as small internal gardens, one horizontal facing the master bedroom and the other, the smaller one is vertical. With the systems of double-facade and voids all the spaces are overlooking the exterior and ventilated-green space. The model is designed with an independent space on the ground floor with a separate entrance to the house and then on the upper floors where there are the kitchen, living room, office, two bedrooms and masterbedroom with spa. In this option there is the possibility to change or move functions in the same floor, but it’s less flessible regarding to have more functions as office or elevate number of bedrooms or independent parts because of the lack of a floor. This lack is due to the desire of creating a very special open space on the last floor with a semi-covered terrace that can be used the entire year providing a space to relax and enjoy the view of the waterfront on the frontside and the city centre on the backside.

THE SUSTAINABLE BUSINESS PARK MODEL

中文请往下滑动网页

THE SUSTAINABLE BUSINESS PARK MODEL
Research project presented at the Shenzhen Bi-City Biennale of Urbanism \ Architecture
Status:Complete
Program: International corporation research on the principles of sustainable planning for the future of the “Business Park”
Total area: N/A.
Location: China, USA, Europe
Time: 2013

Since 2011, NAUTA is working on a project for a Business Park in Zhuzhou, China, currently under construction. Parallel to that, NAUTA is working with international comparison on a research project that studies the principles of sustainable planning for the future of the “Business Park”, a typology that is spreading in China, the success of which is too often compromised by radical mono-function­alism and traditional zoning. By comparing examples of International Business Parks, NAUTA demonstrates how planning multifunc­tional districts applying vertical zoning facilitates their long term success, yet helps the natural process of their absorption in the city.
This method of planning implies a constant dialogue between government, planning institutes, with the private investors involved in the actual construction of the city. We believe that good urban design does not necessarily cost to deliver, yet it offers strong competitive advantages; it needs to be spread to those operating across all sectors of the market.
In this process, occupiers nee to be persuaded of the advantages of urban design, since their attitude influences the actions of developers and investors.

Bi-City Biennale of Urbanism \ Architecture links http://en.szhkbiennale.org/News/newsDe.aspx?id=10000527

科技园区规划研究
研究项目,展示于深港城市\建筑双城双年展
美国、欧洲和中国的比较研究,并提出在中国可时续展的商务园区发展模式
地点:中国、美国、欧洲
项目进度:研究完结
时间:2013年

本项目主要研究今后商务园区的可持续发展规划理念。商务园区是当前在中国普遍可见的项目类型,其规划设计常常落入传统区划与单一功能的窘境。通过比较全球范围内商务园区的案例,对于入驻的企业NAUTA展示了复合功能商务园区的规划理念,这将有益于他们的可持续经营,并帮助他们融入城市发展过程中。

开放空间
在欧洲我们鼓励集中建设来减少私有开放空间,为公众提供更多可亲近的绿色空间. 集中公共服务空间及停车空间也能达到这样的目的。在美国促进利用现有绿色用地开发更多的公共空间有助于大面积绿地的利用,避免单纯的大面积纯自然景观。中国的商务园应当从正确的尺度入手解决公共空间的问题。进一步合理分布商务园区的物业应当首先考虑公共空间的分布,其次是办公共空间,并考虑在公共空间中引入更多休闲娱乐功能。

停车设施
集中停车场仍然是最有效的解决方式,因此停车设施应当集中安排,并在需要的时候尽可能建设地下停车场。在过去几年我们的实践经验也告诉我们,集中式停车库并结合多功能开发设计能够有效减少辅助设施对于环境的影响。无论如何,大面积独立私有的停车空间都应当被取消。

绿地空间
绿地空间需要多样化的设计,无论是在中国还是在欧洲和美国。尽管分析案例中绿地尺度都各不相同,但是问题都出在仅仅将私有绿地转变成大面积的公共绿地,仅仅拥有其象征性的功能。公共空间与绿地应当尝试不同类型的设计,从国家公园到城市公园,到绿地广场,到林荫大道,半公共花园,街头小花园等等。

中文影片请参考 http://v.youku.com/v_show/id_XOTExNDI1NDY0.html
2013深港城市\建筑双年展中文报导   http://www.szhkbiennale.org/News/newsDe.aspx?id=10000620

ESTREES-MONS – PLACE DE LA MAIRIE

COMMISSIONED PROJECT
Master plan for the reorganization of the public space of the centre of the village and landscape design of the square in front of the Municipal Building.
Total floor area: 8.165 sqm masterplan, 1.550 sqm square.
Location: Estrées-Mons, France.
Design: 2013.
Status: on going

The renovation of the Municipality Square, necessary to fulfill the law requisites for disables accessibility by 2015, becomes the opportunity to reorganize the whole ‘core du village’, currently suffering the complete absence of an organic scheme. The space is characterized by the fast extra urban axis that brutally cuts the Municipal Square from the rest of the public space. The design needs to start from this condition to blend this institutional space with the south development, more accessible and domestic.

The square, free from its current fences, becomes active part of the village, completely accessible during the day. It is thought as a public garden, matching the agricultural vocation of the area, integrating facilities such as the bus stop and the existing monument. Every existing tree is integrated in the new design that unfolds around them by adding a uniquegesture; a white concrete platform alternatively becomes catwalk, bench, flower bed, without adding any unnecessary feature, yet matching the limited budget for construction.

BERKEL – HOUSING FOR STARTERS

Tender competition.
Program: Two blocks of 6 affordable houses for starters.
Budget: €1.800.000
Location: Berkel en Rodenrijs, The Netherlands.
Design: 2013.

This project for a traditional Dutch row housing development focuses on the market for ‘starters’, asking for sustainable housing units with limited construction budget and affordable prices. The traditional scheme foresees private plots with house on the front and storage on the back, separated by a private garden. This scheme is obsolete, especially when destined to youngsters. Furthermore, the traditional scheme generates unfriendly circulation space on the back street, reducing it to mere logistic spaces for bikes, not exploring any possibility to improve the collective space.
Our scheme starts from this simple observation; we propose to create a ‘collective community’ for starters, by moving the storage spaces from the centre of the site to linear volumes on the perimeter. This gesture frees the centre of the site, making it ideal to host a collective multifunctional open space; a sort of condominium garden, where all inhabitants can either claim their piece of privacy or engage relationships with the neighbours: barbeques, parties or simple chill-out can take place in this flexible enclosed space.

PROJECTS BY LOCATION

PORT CITIES

Research project.
Comparative research on the evolution of leading world port cities.
Year: 2013.

BALEN – HOUSE G

Commissioned project.
REALISED
Renovation and extension of single family house.
Client: private
Total floor area: 296 sqm.
Budget: € 240.000.
Location: Balen, Belgium.
Design and realisation: 2010-2013.

The house in Balen is a reconstruction and extension project of an existing small house, too little for its growing family.
The concept is based on a duplication of the volume with an amputated portion of pinched roof in order to offer additional light to the centre of the house, otherwise too dark. The lifted roof gives a generous spatial quality to the rooms located under this roof.

ROTTERDAM – E.ON ART FOUNDATION

Feasibility study for the refurbishment of empty office spaces on top of the E.ON factory, transformed into an art foundation.
Commissioned project.
Client: E.ON
Location: Rotterdam, The Netherlands.
Year: 2011.

Situated on the Blekerstraat, close to the cultural axis of Witte de Withstraat, this energy power plant is still in use.
with exception of one office floor. E.ON is an energy production company. Its marketing program includes a biannual promotion of fine
arts and classical music. The current situation combines the main production building with a small office space. We amputate part of
this space and replace it with a new pre fabricated volume. Then, we shift this volume to west, in order to create a terrace to east. We
add autonomous stairs and an elevator and create an autonomous building on top of the existing one.
The proposal for the E.ON Art Foundation internalizes the marketing investments of the company, while adding a new cultural facility in the hart of the
city. The management of the foundation can be easily carried on by one of the several private art institutions, while remaining a flag of
the E.ON cultural involvement in the Rotterdam.

UNITÉ D’HABITATION DE ROTTERDAM

Open air installation for the 5th International Architecture Biennale of Rotterdam.
REALIZED
Commissioned project
Client: Gemeente Rotterdam (Bureau Binnenstad) and ’Mothership’.
Location: Rotterdam, the Netherlands.
Year: 2012.

 

NAUTA architecture & research is one of 7 offices invited to design an open air installation during the 5th International Architecture Biennale of Rotterdam (IABR).
NAUTA’s “Unite d’ Habitation de Rotterdam” focuses on the “Shell Tower” at Hofplein, in the centre of Rotterdam. It envisions the possibility to redefine the use and role of this urban phantom by means of sustainable hybrid combinations, suitable for the current market trends that do not allow mono-functional developments in the city centre.

In 1947 Le Corbusier developed a housing principle called “Unité d’ Habitation”. The project used collective spaces, roof gardens and mixed facilities to improve the lifestyle of its inhabitants. “Unite d’ Habitation de Rotterdam” is a reflection on how simple and profitable it would be to apply some of those principles to enhance a better life and have a more beautiful city.

The installation was commissioned by the Gemeente Rotterdam/Bureau Binnenstad and the ’Mothership’. It will be displayed on the North sidewalk of Hofplein till the 12th of August 2012. More information can be found on the website of Mothership.

2012年4月,Nauta受邀在第五届鹿特丹国际建筑双年展中展出改建项目 “鹿特丹的马赛公寓” 。