SHENZHEN – LUOHU CULTURAL PALACE

SHENZHEN – LUOHU CULTURAL PALACE

Project name: 深圳市工人文化宫整体改造工程建筑方案设计国际竞赛
International bidding of Architectural SD for Overall Renovation of Shenzhen Working People’s Cultural Palace Shenzhen Luohu Cultural Palace

Status: Design Proposal

Program: Renovation of Shenzhen working people’s cultural palace

Total built area: 60.000 sqm

Budget: N/A

Client: Shenzhen Luohu Municipality Government

Location: Shenzhen, China

Design: 2019-2020

Team: Elisabetta Paglia, Fan Hao, Maurizio Scarciglia

The site reserved for the Cultural Palace is positioned between very contrasting and high-pressure contexts within Luohu district. To the west, it presents the opportunity to relate with the natural element of the Buji river while reconnecting to the residential development and the school.

This connection results complicated by the presence of the railway line. For this reason, we propose to build a pedestrian and Bicycles bridge above 22m, capable to overcome the obstacle of the railway. In order to motivate such an infrastructural intervention, the bridge will become an integral part of the TOD strategy, transforming the project into a major urban hub.

CONTEXT CONTINUITY

The new south-east commercial basement creates a continuity with the existing commercial fabric of historical Dongmen area. This continuity is strengthened by the proximity of the new metro station that contributes to consolidate the south entrance of the Cultural Palace as the densest point of arrival and the most important direction of continuity with the Luohu Centre.

Particular attention is given to the Ground Floor and the Basement conception. This ‘ urban infrastructure’ preserves the scale of a village, while offering the new cultural complex a metropolitan relevance and appearance.

CONCEPT: VERTICAL LANDSCAPES

The main design concept focuses on a system of vertical landscapes, a stratification of terraces that disentangle the program by creating vertical public spaces. The terrace system and the shift of the volumes contribute to control green and shading, improving the overall environmental performance of the complex. Architecture, water elements and green are meant to create a new unity for the site, in which the boundary between indoor and outdoor spaces is erased.

At the centre of the site, right at the connection between cultural, digital and sports program, we position the only volume suspended from the ground.  The occupation of the ground with the building is compensated by the maximization of the roofscape, which blends architecture and landscape in a continuous. By doing so the visitors can cross the whole Cultural Palace either approaching every single building or by entering the Digital Cloud and move then internally to each functional cluster or through the external roof loop.

As for the attention dedicated to the internal program distribution, the site is organized to create a narrative of public spaces and a logical system of squares and gardens that properly react to volume massing and shading. Visitors arriving from the densely frequented Dongmen commercial area will be welcomed this active square.  This will clearly announce the cultural programing of cinema, theatre and performing arts. The lake becomes the centralizing element of the urban ensemble, collecting a necklace of squares and lobbies to the different buildings. The generous shadows and the digital cloud will facilitate the use of open-air spaces for sports activities even in the extreme warm summers.

 

项目场地位于罗湖区对比鲜明和高密度社区之中。在场地西侧,通过西岸的居住区和学校建立连接,从而与布吉河的自然景观获得更紧密连接的机会。

由于广深铁路的原因,这一连接的实施较为复杂。因此我们建议修建一座行人和自行车桥(桥底标高约为+22m),用以克服广深铁路带来的区域分割。该桥梁将成为区域TOD战略的基础设施之一,从而使本项目成为一个综合城市交通枢纽。

城市融合

场地东南新建的地下商业与现有东门商业群建筑形成了商业界面的连续。商业界面的连续性由于新地铁站及换乘通道的建设而加强,有助于强化文化宫南侧入口作为客流到达中心以及本项目与罗湖城市中心轴线的关系。

地面及地下室的交通动线概念,充分考虑到机动车及慢行需求。这种”城市基础设施”在地面层形成了低密度的建筑基底,但整个文化宫建筑群依然具备了现代都市地标形态。

概念:垂直景观

主要的设计理念在于通过分层露台的堆叠形成垂直公共空间,从而形成一个垂直景观系统。露台系统和其体量的变化,有助于建筑遮阳和景观空间的形成,提高建筑群的整体环境性能。
建筑、水元素和景观在场地中形成没有室内和室外空间界限的全新统一空间。

在场地中心—文化、数字化和运动之间的连接处,我们将部分体量进行悬挑。这种“数字云”可以通过各个建筑单体(东部的展览和表演艺术、南部的电影院和剧院、北部的体育和东部的培训中心)或从广场通过专用的自动扶梯和电梯直接到达。这个“数字广场”代表着建筑群的中心,是数字世界的缩影,是深圳新形象的符号。它也成为中央公共空间,将首层和开放屋顶上的广场和花园串联,清晰地表达了整个建筑群。较高的建筑密度通过最大化建筑和景观融为一体的屋顶景观的来进行平衡。

在温度合适的季节,它可以成为当地日常生活和文化活动的理想承载场所。通过对建筑内功能分布的关注,项目场地利用公共空间以及内在关联的广场与花园的系统营造,形成对建筑体量和阴影适当反馈的表达。内湖通过如同项链般环绕水边的广场及各个建筑大堂,形成城市单元的中心元素。数字广场是建筑群的核心,对南侧的湖畔绿洲和北侧线性运动花园开放。运动花园恰好处于大体量室内运动场馆和数字云的遮挡下,形成了一个高效的线性户外运动场集合,即使在炎热的夏季,也有助于露天空间的体育活动开展。

SHENZHEN QIANHAI ISLAND

Invited competition

Program: landscape and urban design for the artificial island above the underwater connection between highway S3 and Hubin W Rd

Total site area: 13.5 ha

Client: The People’s Government of Bao’an District in Shenzhen & Urban Planning, Land & Resources Commission of Shenzhen Municipality

Location: Shenzhen, China

Year: 2018 – 2019

Team: NAUTA architecture & research, VTLab London, Metrostudio Shenzhen

 

How to mitigate the negative effects of an infrastructure based on car traffic and design it to rather adapt nature to the transformations that climate change will bring?

The Shenzhen government is planning to rethink a relatively new portion of the Highway along the Pearl river delta. This infrastructure will soon intersect another highway, which entering the bay, will turn into the Shenzhen-Zhuhai bridge.

In order to minimize the environmental impact of this structure, the government is planning to move the highways’ intersection underwater.
Feasibility studies have been carried out in order to evaluate the impact of such structure, as well as the costs and benefits of different structural typologies.

We have been invited to envisage the potential for transforming this artificial island from a mere technical ventilation shaft into a landscape landmark.
We entered this challenge trying minimizing the impact of the infrastructure and design it as a self-sustainable cluster; An island capable of producing its own energy, collect and discharge rain water, use it for its natural cycles, reuse and compost its waste, react to water rise by defending the interior landscape, while leaving its outer boundary to flood when necessary, produce algae for water phytodepuration and as natural fertilizer; An enclosed natural circle, as much as possible not depending on the depletion of external energy sources.

Our project creates a thematic island that includes leisure, nature and sustainable energies production. An underground parking makes the upper landscape accessible only by boat, feet, bike or small electric vehicles.

PROJECTS BY DATE