WUXI – ARTS SCHOOL CAMPUS

WUXI – ARTS SCHOOL CAMPUS

中文请往下滑动网页

Invited competition.
PURCHASE PRIZE
Masterplan for a school campus.
Program: Five school buildings for cultural and arts studies, experimental theatre, cultural centre, offices, student housing and cultural facilities.
Total area: 7 ha.
Location: Wuxi, China.
Design: 2012-2013.

The design of the schools district and the related public space starts from the reinterpretation of the traditional courtyard house. The 4 sides of the house are exploded, becoming each one an autonomous building. They transform the traditional private courtyard into a collective semi-private space, reserved to the students’ activities. The 4 school buildings are as well supplied with intenal courtyards, bringing the urban concept back to its traditional architectural scale.
Sustainability in a fast urbanization calls for simplicity, sobriety, pragmatism, elegance. The most efficient way to emerge in a screaming parade is silence. The project locates in Wuxi, Jiangsu province, Changjiang River Delta. Wuxi is strategically located in an area equally distant 100 km from Shanghai, Huangzhou and Suzhou. This offers the city a leading role in the regional development. The Wuxi Art School campus is located in the majour Outang University campus. The total site area amounts to approximately 7.3 ha, developing linearly in direction NW-SE.
This project has the ambition to explore a sustainable model to develop a educational campus, which could guarantee a long-term payback for the investors in terms of economy, social and environmental development.

 

获邀请竞赛,
购买奖,无锡校园规划
范围: 教学楼,宿舍,实验剧场,文化中心,办公楼及文化设施
总面积:7公顷
地点:中国无锡
时间:2012 年 – 2013 年

中国地区观赏影片请点 http://v.youku.com/v_show/id_XOTE0MjU4OTA4.html

该项目的学校区及相关公共空间的设计始于对传统四合院的重新诠释。房子从四个方向分开,成为四个建筑单体。设计将传统的私人庭院转变成了集体的半私密空间,用于学生活动。 四个单体校舍以及用内置式庭院,使得现代都市重新回到了传统建筑观念的尺度。

“可持续性”在快速城市化的环境中意味着“简约,清爽,务实,优雅”。正如在喧闹的游行中最有效的凸显方式就是保持安静。

本项目位于江苏省无锡市,一个距离上海,杭州,南京均有约100多公里的城市,这使得无锡在区域发展中显得出类拔萃。无锡文化艺术学校位于藕塘职教文化园区内,总占地面积约7.3公顷,基地为东南-西北方向条形。

本方案尝试探索在教育型校园中使用“可持续”的模型,以保证投资获得长期的社会经济及环境发展的效益。

ROTTERDAM – E.ON ART FOUNDATION

Feasibility study for the refurbishment of empty office spaces on top of the E.ON factory, transformed into an art foundation.
Commissioned project.
Client: E.ON
Location: Rotterdam, The Netherlands.
Year: 2011.

Situated on the Blekerstraat, close to the cultural axis of Witte de Withstraat, this energy power plant is still in use.
with exception of one office floor. E.ON is an energy production company. Its marketing program includes a biannual promotion of fine
arts and classical music. The current situation combines the main production building with a small office space. We amputate part of
this space and replace it with a new pre fabricated volume. Then, we shift this volume to west, in order to create a terrace to east. We
add autonomous stairs and an elevator and create an autonomous building on top of the existing one.
The proposal for the E.ON Art Foundation internalizes the marketing investments of the company, while adding a new cultural facility in the hart of the
city. The management of the foundation can be easily carried on by one of the several private art institutions, while remaining a flag of
the E.ON cultural involvement in the Rotterdam.

UNITÉ D’HABITATION DE ROTTERDAM

Open air installation for the 5th International Architecture Biennale of Rotterdam.
REALIZED
Commissioned project
Client: Gemeente Rotterdam (Bureau Binnenstad) and ’Mothership’.
Location: Rotterdam, the Netherlands.
Year: 2012.

 

NAUTA architecture & research is one of 7 offices invited to design an open air installation during the 5th International Architecture Biennale of Rotterdam (IABR).
NAUTA’s “Unite d’ Habitation de Rotterdam” focuses on the “Shell Tower” at Hofplein, in the centre of Rotterdam. It envisions the possibility to redefine the use and role of this urban phantom by means of sustainable hybrid combinations, suitable for the current market trends that do not allow mono-functional developments in the city centre.

In 1947 Le Corbusier developed a housing principle called “Unité d’ Habitation”. The project used collective spaces, roof gardens and mixed facilities to improve the lifestyle of its inhabitants. “Unite d’ Habitation de Rotterdam” is a reflection on how simple and profitable it would be to apply some of those principles to enhance a better life and have a more beautiful city.

The installation was commissioned by the Gemeente Rotterdam/Bureau Binnenstad and the ’Mothership’. It will be displayed on the North sidewalk of Hofplein till the 12th of August 2012. More information can be found on the website of Mothership.

2012年4月,Nauta受邀在第五届鹿特丹国际建筑双年展中展出改建项目 “鹿特丹的马赛公寓” 。

ZHUZHOU – YUNLONG SCIENCE PARK

Commissioned project.
Masterplan for a business and technology park.
Program: Offices, housing, retail, hotel, congress center and cultural facilities.
Total area: 45 ha.
Location: Zhuzhou, China.
Design: 2011 >
Status: on going.

The three cities originally connected by the Xiangjiang River are now integrating into one urban area. The urban form is turning into a ‘City Loop’, with an ecological ‘Green Heart’ in the middle. This regional integration strategy is implemented upon a very strong infrastructural network, connecting the main cities within the region to the rest of the country.
According to the new urban regulations, the central area of the new Yung Long town where this business park project is located, appears as the centre of the new development on the urban scale. The new masterplan will be programmatically linked to the consolidated city centre of Zhuzhou, yet it will create a new functional centre for the satellite city. The program portrays a multifunctional business oriented heart that will centralize the activities, becoming the new city centre for the adjoining areas, respectively the leisure/ tourisme epicenter and the administrative/ logistic epicenter.
As said, in this network of macro-areas within the new town, the central cluster plays an epicentric role, being heart between the Institutional development to the south and the Leisure pole to the north. For this reason it is possible to portray a leading role of this central cluster, giving attention to its multifunctional vocation.
Following the national highway that brings from Zhuzhou ti Changsha and the regional airport, the central area of Yong Long town can define a necklace of public program specializations that could help the sequence of projects work as a network, without competing with each other. In this context, based on the functional destination of the Yung Long International New Digital Technology Park, we can propose to focus on the Congress-Exhibition facilities, making the masterplan a leading destination for business oriented services.

 

株洲云龙数码科技城
委托项目
城市设计与景观设计
范围:四十五公顷复合功能规划: 办公,居住,零售,宾馆,会议中心,文化设施。
地点:株洲,中国,
项目进度:项目深化中
时间:2011年

自古以来,长沙,株洲与湘潭依湘江紧密联系。随着三市经济发展与城市扩张,以及提高这个城市群在全国等级上的核心竞争力,一体化发展战略成为了至关重要的宏观规划。从城市化形态上,长株潭区域日趋形成一个包含生态“绿心”的“环形都市圈”,其骨架不断完善的城际融合及辐射全国的立体交通设施网络。

根据新的城市法规,新云龙镇的商业市中心在城市规划的尺度上将出现了新的可发展空间。在新的总体规划中将该城镇中心与株洲市中心相连,届时云龙镇中心区将会成为这座卫星城市的城市中心。该规划描绘了一个多功能的城市中心并将周边活动相集中,与之相邻的将是休闲/旅游和行政/后勤中心。

从宏观角度来思考新的城市中心,中央群落起着凝聚力的作用,作为南部相关机构发展和北部休闲娱乐区域的心脏。正因为,中央集中的领导作用,可以为周边地区的提供更多多样性的就业岗位。

由于通过国道与株洲和长沙相连接并与机场相通,云龙镇中心区可以像为项链一般,链接整个区域网络,并且避免互相的竞争。在此背景下,立足于云龙镇国际新数码科技园的功能目的,我们可以设想将重点放在云龙示范区域,并使得总体规划领导整个商业圈导向。

DELHI – VASTU ACME

International architecture competition.
Mixed use.
Data: 60.000 sqm hotel, office, apartments, commercial, leisure, services.
Location: Delhi, India.
Year: 2010.

The overall composition is based on the distribution of eight slabs on the site. They are optimized in height and depth in order to host efficiently the main functions required by the master plan: housing, offices and hotel. While offering best views and orientation to all functions, we optimize their total floor ratio.
We compact the additional program into a platform that reconnects the whole structure in a rich system, capable to disclose an exciting sequence of “special spaces”.
The sustainability strategy is founded on the use of the urban floor and the elevated terrace as “public landscapes”. Covered with local species, the terrace will reduce CO2 production. A big water basin that collects rain water on the gallery roof will provide natural refreshment for the hotel rooms.
The orientation of the buildings, together with the system of deep loggias and louvres, will optimize the natural lighting of the interiors. The housing green balconies will filter the air and the light, maximizing the environmental quality of the dwellings.

UTRECHT – VARIATION CODE

EUROPAN 10 international urban planning competition
Masterplan for the mixed use redevelopment of Kanaleniland in Utrecht.
Program: Residential area with 250 housing units, divided into 4 low rise and 2 high rise typologies; design of central park, underground parking, retail and public space.
Location: Utrecht, The Netherlands.
Design: 2009.

VIENNA – HEIDI & CARRIE

EUROPAN 10 international urban planning competition.
SHORTLISTED
Masterplan for the Liesing District in Vienna.
Program: 358 dwellings, combination of low rise and high rise types. Park, social and commercial activities, plan for a new train station.
Total planning area: 11 ha
Total floor area: 45.000 sqm.
Location: Vienna, Austria.
Design: 2009.

The realities that surround the project site become the base for our study. Its heterogeneous border conditions are astonishing and surreal: the agricultural allotments, their proximity to the centre and to Shönbrunn, a cemetery. We accept to compromise with the allotments and rather pursue their qualities to the extreme, in order to re-invent a unique lifestyle fitting the site. In this sense, we want to pursue the extreme agricultural condition by creating a striking contrast with its “shape and texture”.
Therefore we create a line of high rise elements, very slender and dynamic. The combination of two different densities becomes the key concept for the rediscovery of a new lifestyle and urban landscape. We base the whole master-plan on the collaboration of three main characters: the low rise area, the high rise and the central park. This last one becomes a mediator, an “urban event” which will transform Meidling-Liesing into a unique example for the coexistence of different lifestyles in the core of the capital city.

AMSTERDAM – COITIO

International urban planning competition.
Masterplan, mixed use.
Program: Private and subsidized housing with dwelling types from 45 sqm to 210 sqm. Retail, ateliers, services. Waterfront landscape design.
Total floor area: 33.012 sqm.
Location: Amsterdam Buiksloterham, The Netherlands.
Design: 2007.

The north of Amsterdam is currently living a rejuvenation through a city planning strategy, in which the role of this portion of the city is transformed and improved for the coming future. After a long history of urban planning that saw the northern portion of Amsterdam partially excluded from its growth, the north will now see the flourishing of new developments for contemporary living districts, cultural centers, working complexes, entertainment and commercial facilities, suitable for a new dynamic Dutch generation.
In this context, the area of Buiksloterham plays a very important role, because of its predominant and high quality location; at the end of the Johan van Hasseltkanaal, right open on the Zijkanaal, the plot embraces the water, gaining an incredible urban connotation , still very naturalistic and traditional of the Dutch environment. For these reasons, in order to fulfill at once the local and urban ambition of the site, we decided to pursue a visionary image of the area through the definition of a master plan, capable to define, through the use of a clever matrix of urban elements, a new striking and unique identity for the neighborhood.
The three project areas collaborate to define a master plan, a new city within the city, in which the composition of micro environments offers changing atmospheres, multiple functional combinations, different building scale relationships and, at the same time, a unique, strong, visionary identity; a powerful sensitive tool to pursue the new pioneering role of the north.
While proposing a master plan for the area defined as “buildable” in this contest, we suggest the extension of the strategy to the two additional areas along the Johan van Hasseltkanaal, and the waterfront on the Zijkanaal. We want to demonstrate the validity of the strategy as self supporting for the three areas, as the city will choose to develop them. The master plan allows a collaboration of the sites searching for a flexible, still unique vision for the whole area. At the same time, the strategy offers autonomy to the three areas, making the intervention on the project site, still possible with no dependency on the others, because based on an urban, rather than architectural concept.
The main elements featuring the master plan are the parietal buildings, which constitute some sort of “filmic frame” for the district, and the inner low density “podium”.
The frame foresees the combination of different housing types, for different market targets. In light of this, the huge “portal building” on the south corner of the plot and its low rise development in front of the Zijkanaal, will perform the role of welcoming entrance to the district from the quay and will host types combining working and living with apartments for the free market.
The building on the Papaverweeg will host subsidized apartments in a “gallery slab”, open on the ground floor on pilotis in order to connect directly the district to the upper urban condition.
We generate our urban and architectural proposal by assuming the differences the program, typological, functional and above all social.
By stating and accepting the social combination, we accept a consequent architectural mixture, aiming to gain through this fusion quality, innovation, uniqueness and an exceptional identity.

 

阿姆斯特丹 – COITIO | AMSTERDAM – COITIO

城市设计与景观设计
33.000 平方米复合功能总体规划: 不同形式的私有与公共住宅 面积45平方米至210平方米不等
零售, 工作室, 服务,滨水景观设计
国际城市设计竞赛
阿姆斯特丹 荷兰 2007

此次总体设计的主要元素就是周边的建筑, 他们形成了这个地块的边界, 暗示了中心地区的低密度特性。这些边界建筑考虑到不同的市场需求提供了不同的住宅类型。在这样的背景下, 地块南角的“门户建筑”以及Zirkannal运河边低层建筑将构成该地区的面向港口方向的入口, 同时将容纳面向自由市场的工作-生活公寓组团。位于Papaverweg街上的建筑将容纳一个画廊般的公用住宅。 建筑底层通过架空来实现本地块与周边环境的联系。

我们希望我们的城市与建筑设计提案能够包容不同项目,样式以及功能,使之成为促进社会融合的有效工具。

BEIJING

Location: Beijing, China

(text to be added later)

YPENBURG – SOUND BARRIER

Research project “In nova fert animus mutatas dicere fromas corpora”
Masterplan for the sound barrier of Ypenburg and project of a multifunctional building.
Data: housing, offices, parking, park, retail mall, multiplex cinema, student house, swimming pool, restaurant and exhibition space, NS railway station.
Location: Ypenburg, Den Haag, The Netherlands.
Year: 2002.

The infrastructure as generator of new forms of architecture.
Mobility is one of the topic issues in contemporary Dutch architecture. In the last years Dutch urban planning policy has been concentrated on the planning of new urban extensions, the VINEX areas. The program includes a total of 635.000 dwellings, built within 2005 on base of a contract signed by central government, provinces and municipalities. About 25.000 dwellings are planned in the seven major cities, 100.000 of which in the internal areas, 161.000 in the remaining urban areas and 177.000 outside of them.
The whole VINEX project will have the greatest impact on the shape of the Dutch cities in the next century, comparable to the reconstruction projects from the post world war II period. The majority of the urban population nowadays lives and works in areas of expansion of the cites. The environment of the contemporary inhabitant is the periphery, which turns to be the new centre. For this reason the life style in those areas is rapidly changing. The traditional model of the family is replaced now by new more complex social models.
This implies the need to avoid planning mistakes, due to the design of mono-functional areas. Projects for multifunctional complexes, with an urban character and a complex and rich program, which could relate to the existing city, were not so far considered. No attention has been given to the possibility of combining public transport with new housing and working typologies, which would adapt to the complex and changing lifestyle of our times.
One of the main Vinex areas is Ypenburg, built on the area of a former airport entering den Haag. The municipalities of Den Haag, Nootdorp, Pijnacker and Rijswijk participated to the project in a joint venture, since they all owned part of the land constituting the VINEX area. The basic program included the construction of 11.000 dwellings and 85ha reserved to offices. Ypenburg is placed in the meeting point of very contrasting environmental situations: preexisting send dunes, the polders to the south and the dynamic world of the highway to the north. This last element in particular contributed to distinguish the area which, thou being situated in the centre of the region, is still isolated from the close villages and city by the highway boundary.
“In nova fert animus mutatas dicere formas corpora” proposes the switch of the traditional concept of “city centre”, into a new “city ring”. The left space of the sound barrier becomes a public band embracing the whole urban area of Ypenburg and offering along the way a continuous program mix which provides the town with an added program, capable to convert it from a “dormitory” into a village, with its own identity. Working on the urban layers allows the combination of the three main realities within the area: the highway, the public space and an added landscape level which resembles nature in its original state.
Folding of the layers and their superimpositions, create different scenarios in every situation, generating a multiple experience always related to the particular condition of each spot. The result generates different life conditions, since the three layers offer very different rhythms of life. A sport centre, a cinema, common spaces, office buildings and parking structures, a students house, are combined with new housing types offering a new dynamic lifestyle for the contemporary suburban inhabitant.