BAEXEM – HOUSE K

BAEXEM – HOUSE K

Extension of detached house
Client: private
Design: 2014
Realization: 2015
Location: Baexem, The Netherlands.
In collaboration with Paul Kierkels
Photography: Bass Gijselhart-Base Photography

In order to be able to continue living in the house when becoming older, the clients’ brief asked for the addition of a sleeping quarter on the ground floor. To maintain an optimal visual relation with back garden, the extension is positioned on the side of the house, using the possibilities of the municipal zoning plan to its limits. The extension is connected with the garage by means of a canopy, covering the new terrace. Between the covered space and the existing house, an intimate patio is created, to let the sunlight flow into the living spaces unobstructed, while contributing to create different green atmospheres in the garden. Plenty of sunlight is added to the original living cluster by adding a generous skylight on the junction between new and old volumes. The materials used in the extension create a discrete dialog with the existing, while declaring with details and geometry their contemporary nature.

SHENZHEN – UABB BIENNALE 2015

中文请往下滑动网页

URBAN AGRICULTURE PROJECTS IN CHINA

Commissioned project.
REALISED
Program: Exhibition
Total site area: NA
Location: Shenzhen, China
Year: 2015

One of the main worries of the Chinese megacities is the insufficient resources to feed the growing migrants’ population. Local measurements range from protecting basic cultivated land to encouraging higher productive local agriculture projects, not only to ensure enough local produce but also to simplify the circulation process and shorten the transportation and supply distance, thus reducing pollution.
As opposite to the big cities’ problems of shortage of resources for the growing population, the rural areas, where the migrants come from, encounter the opposite problems of shortage of work power for farming works. This generates abandoned farmlands and a series of connected social issues, such as unhealthy mental condition of left-behind children. On the other hand, their parents, facing soaring house price and high-level education required in the city, suffer as well the risk of unemployment in their new life. In some cases they become so-called “instability factors” in urban society.

NAUTA is investigating the potential of Chinese cities to base the design of the urban landscape on agriculture intensification. We believe that, either by completing urban voids or planning new extensive areas, urban design can offer both, beautiful social areas as well as an additional food bank for the growing Chinese population.
By doing so, NAUTA started to test these principles with a rich group of consultants, in order to test the possibility to reuse lost areas within Beijing, introducing new forms of management, such as land leasing, as well as shortening the food distribution chain and reduce pollution from transportation.

Parallel to this, NAUTA’s Bao’an project in Shenzhen investigates the possibility of using agriculture as a tool for the holistic design of the coast facing the Pearl River delta, capable to combine simultaneously social uses and productive landscape.
From local urban gardens to innovative vertical farming, hydroponic, aquaponic technologies, our studies investigate the potential of transforming the metropolitan landscape into a social productive reserve.

城市农业银行

委托项目
项目进度: 研究完结
节目:展览
地点: 中国深圳
设计时间: 2015

粮食不足应对持续成长的大量外来人口已成为中国大城市的隐忧之一.当地的方法从保护最基本的耕地到鼓励大量的高产出的当地农业,不仅是为了确保产地的产量同时也能简化物流的程序和运输的距离进而达到降低污染.
相较于因为人口增加而导致资源短缺的大城市,相反地郊区正面临著农业上人力缺失的问题. 这会产生废弃的农田和一系列连接的社会问题,如留守儿童的不健康的心理状态.另一方面,他们的父母,不仅面临著飞涨的房价和高等教育的需求同时还有失业危机. 在一些情况下,它们成为在城市社会所谓的“不稳定性的因素”.

NAUTA致力于发现中国的城市在城市景观上和集约农业的潜力. 我们相信不论是通过完善在城市中的空隙或者计画新的扩张区域,城市设计能同时提供既美观又符合中国城市人口成长的的食物银行.
通过这样做,NAUTA和其他顾问团队开始测试这一系列的原则去探索如通故过引入新的管理方式去减少在北京市失去可用地的可能性.例如,土地出租,以及缩短食品配送链从运输减少污染。

与此相对应,NAUTA在深圳宝安的项目中,调查农业在城市使用的可能星作为在珠三角完整设计工具同时结合了社会使用以及可生产景观的双重性功能.
从当地的城市花园到新创的垂直农业,水培和汔培技术以及我们的研究.我们彷佛能预见大都会景的城市观转变成社会产能转变得潜力.

THE SUSTAINABLE BUSINESS PARK MODEL

中文请往下滑动网页

THE SUSTAINABLE BUSINESS PARK MODEL
Research project presented at the Shenzhen Bi-City Biennale of Urbanism \ Architecture
Status:Complete
Program: International corporation research on the principles of sustainable planning for the future of the “Business Park”
Total area: N/A.
Location: China, USA, Europe
Time: 2013

Since 2011, NAUTA is working on a project for a Business Park in Zhuzhou, China, currently under construction. Parallel to that, NAUTA is working with international comparison on a research project that studies the principles of sustainable planning for the future of the “Business Park”, a typology that is spreading in China, the success of which is too often compromised by radical mono-function­alism and traditional zoning. By comparing examples of International Business Parks, NAUTA demonstrates how planning multifunc­tional districts applying vertical zoning facilitates their long term success, yet helps the natural process of their absorption in the city.
This method of planning implies a constant dialogue between government, planning institutes, with the private investors involved in the actual construction of the city. We believe that good urban design does not necessarily cost to deliver, yet it offers strong competitive advantages; it needs to be spread to those operating across all sectors of the market.
In this process, occupiers nee to be persuaded of the advantages of urban design, since their attitude influences the actions of developers and investors.

Bi-City Biennale of Urbanism \ Architecture links http://en.szhkbiennale.org/News/newsDe.aspx?id=10000527

科技园区规划研究
研究项目,展示于深港城市\建筑双城双年展
美国、欧洲和中国的比较研究,并提出在中国可时续展的商务园区发展模式
地点:中国、美国、欧洲
项目进度:研究完结
时间:2013年

本项目主要研究今后商务园区的可持续发展规划理念。商务园区是当前在中国普遍可见的项目类型,其规划设计常常落入传统区划与单一功能的窘境。通过比较全球范围内商务园区的案例,对于入驻的企业NAUTA展示了复合功能商务园区的规划理念,这将有益于他们的可持续经营,并帮助他们融入城市发展过程中。

开放空间
在欧洲我们鼓励集中建设来减少私有开放空间,为公众提供更多可亲近的绿色空间. 集中公共服务空间及停车空间也能达到这样的目的。在美国促进利用现有绿色用地开发更多的公共空间有助于大面积绿地的利用,避免单纯的大面积纯自然景观。中国的商务园应当从正确的尺度入手解决公共空间的问题。进一步合理分布商务园区的物业应当首先考虑公共空间的分布,其次是办公共空间,并考虑在公共空间中引入更多休闲娱乐功能。

停车设施
集中停车场仍然是最有效的解决方式,因此停车设施应当集中安排,并在需要的时候尽可能建设地下停车场。在过去几年我们的实践经验也告诉我们,集中式停车库并结合多功能开发设计能够有效减少辅助设施对于环境的影响。无论如何,大面积独立私有的停车空间都应当被取消。

绿地空间
绿地空间需要多样化的设计,无论是在中国还是在欧洲和美国。尽管分析案例中绿地尺度都各不相同,但是问题都出在仅仅将私有绿地转变成大面积的公共绿地,仅仅拥有其象征性的功能。公共空间与绿地应当尝试不同类型的设计,从国家公园到城市公园,到绿地广场,到林荫大道,半公共花园,街头小花园等等。

中文影片请参考 http://v.youku.com/v_show/id_XOTExNDI1NDY0.html
2013深港城市\建筑双年展中文报导   http://www.szhkbiennale.org/News/newsDe.aspx?id=10000620

BEIJING – PRODUCTIVE VOIDS

中文请往下滑动网页

Research study in Beijing Design Week 2014
Status: On going.
Urban study for the agriculture intensification of the Beijing inner areas, and the introduction of a new policy for maintenance of generic green voids in the city.
Program: agriculture, horticulture, hydroponic, aguaponic, indoor farming
Total site area: N/A
Location: Beijing
Year: 2014
In cooperation with TENIO academy Tianjin

In Beijing an unstoppable de¬crees of the actual arable land in south and east of the city, areas currently used as arable land and rapidly under urban¬ization because of the develop¬ment trajectory that connects Beijing with Tianjin.
To dealing with the increasing amount of migrants in big cit¬ies, the national government issued policy on small-middle sized town urbanization and development in western Chi¬na to balance the big migrants burden over costal area, while local governments like Shang¬hai, Beijing, Guangzhou and Shenzhen, claimed the indus¬try upgrading policy, intend¬ing to avoid the arrival of low-educated migrants in favor of high-end educated human resource. If we refer to the an¬nual demography report of these cities, there is still a no¬table increase on migrants and the average education level of these migrants is still below the average level of registered citizens.
Measurement ranged from protecting basic cultivated land to encouraging higher productive local agriculture projects, not only to ensure enough local food, but also to simplify the circulation pro¬cess and shorten the distance for food transportation, thus reducing pollution.

In the urban area of Beijing, within the 6th ring, we propose a process of agricultural completion of the urban voids. The urban structure of Beijing is well known worldwide for its humongous scale. Urban blocks, infrastructure and neighborhoods create a ‘giga city’, where everything is oversized, especially when compared to the historical city. In this context we have found large portions of ‘left over’ green, especially the one close to infrastructural nodes and fly-over, which for their size can easily be transformed into agricultural banks.
By mapping those areas we realized the size of this rescued land and its capability to become a food reserve for thousands inhabitants. These voids are used mostly as decorative green without any use and, most of all, they do not offer any social use because of their lack of accessibility.
We collected more than 70 cases with different dimensions, amounting all together to more than 6 millions sqm.

北京空隙里的生产力
都市研究案, 2014北京国际设计周
研究新的空间政策在北京都会区内闲置空地实现农业集约发展,并维持都市的生态系统的可能性。
内容:农业、园艺,水耕栽培,室内养殖
项目地点:北京,中国
设计时间: 2014
与天津天友集团合作研究

中国地区观赏影片请点 http://v.youku.com/v_show/id_XOTExNDM2NzA0.html
2014北京设计周 Nauta architecture & research 专访总监建筑师 MAURIZIO

NAUTA正在发掘中国城市基本干预措施对农业集约化的城市景观的潜力。我们相信, 通过完成城市空间或规划新的广泛的领域,城市设计可以提供美丽的社会领域以及为人口不断增长的中国提供额外的食物银行。为了测试北京荒地重新使用的可能性,NAUTA开始与天津天友集团的顾问合作。
快速都市化让天津和北京将结合成一个更大的都会区,因此城郊的耕地面临剧烈都市化压力,北京南部和东部的郊区的实际耕地总面积正剧烈下降,为了解决三线以上的城市大量增加移民人口的问题,中央政府颁布中小型城鎭城市化政策以及西部都市化发展以分担沿海城市大量的移民压力。而地方政府如上海,北京,广州和深圳,则主张产业升级政策,以避免低学历的移民过度消耗高端教育资源。
观察这些城市的年度统计报告将发现,低教育水平的移民族群数量有一个显着的增加,这些移民的平均教育水平仍然低于注册公民。估计从保护基本农田和鼓励高生产当量的农业发展项目,不仅要保证充分供给当地食物,也简化了物流过程,缩短食品运输的距离,从而减少污染。

在北京市区第六环内,我们提出了一个在城市的空地里完成农业生产过程的概念。北京的大尺度城市结构是举世皆知的。巨大的城市街区,基础设施和社区产生一个“超量体城市,在那里一切都是特大号,尤其是和历史老城相比。我们收集了70多例不同案例,总空地面积超过6百万平方米,我们发现城市的空隙间还有一些剩馀的绿色空间,尤其是那些基础设施节点之间的空隙,数量之多著实已足够支撑作为食物银行的食物生产地。
通过在地图上标记绘制这些地点,我们才理解这些城市的”空隙”实际面积之大,有潜力解放目前闲置使用的困境甚至提供数千居民粮食的储备能力。这些空地通常只是无生产功能的装饰性绿地,最重要的是,这些绿地不具有任何社交功能,因为它们根本无法徒步抵达缺乏可及性。

PROJECTS BY STATUS

AVETRANA – ARCH EXERCISE I

Commissioned project.
REALISED
Program: Complete renovation of a two-family house, including garden design.
Total floor area: 350 sqm.
Budget: € 375.000.
Client: private.
Location: Avetrana (Taranto), Italy.
Design and realisation: 2009-2013.

This two-family house presents a traditional local scheme of ‘row house’; introvert on the street and open on the back garden. The central rooms, living and dining areas, suffered great lack of light, due to their distance from the two facades. All rooms on the ground floor present vaulted masonry ceilings, very valuable for their architecture and space effect.
The scheme imposes the preservation of the enfilade of vaulted spaces, yet it urges a strategy to avoid the box in box effect and extend multiple
internal flows and views. In order to achieve this effect of openness and space interconnection, we used the ‘arch’ archetype and applied it in a playful unconventional way. We opened several arches, different in size, either as ‘internal windows’ or to merge entire rooms into each other. The final effect contributes to lighten the masonry structure, offering many interconnected perspectives that ultimately make the spaces breath, lightened by lots of natural light. The masonry becomes lighter, like paper, cut by generous voids.
We reduced the palette of materials to very few ones: masonry and stucco for the walls; ‘coccio pesto’ for the floors, a local mix of hydraulic mortar and terracotta grit, poured on site; travertine for the other surfaces. Travertine is applied either inits natural state, or treated with a transparent resin, capable to preserve the visual irregularity of the stone. The final effect wills to recreate a sort of ‘rustic , thrifty, somehow austere’ atmosphere, achieved by using innovative applications for traditional materials.

AVETRANA – STUDIO M

Conversion of the basement of a villa into an independent studio apartment.
Commissioned project.
Client: private.
Location: Avetrana (TA), Italy.
Year: 2012.
Status: realised

BALEN – HOUSE G

Commissioned project.
REALISED
Renovation and extension of single family house.
Client: private
Total floor area: 296 sqm.
Budget: € 240.000.
Location: Balen, Belgium.
Design and realisation: 2010-2013.

The house in Balen is a reconstruction and extension project of an existing small house, too little for its growing family.
The concept is based on a duplication of the volume with an amputated portion of pinched roof in order to offer additional light to the centre of the house, otherwise too dark. The lifted roof gives a generous spatial quality to the rooms located under this roof.

UNITÉ D’HABITATION DE ROTTERDAM

Open air installation for the 5th International Architecture Biennale of Rotterdam.
REALIZED
Commissioned project
Client: Gemeente Rotterdam (Bureau Binnenstad) and ’Mothership’.
Location: Rotterdam, the Netherlands.
Year: 2012.

 

NAUTA architecture & research is one of 7 offices invited to design an open air installation during the 5th International Architecture Biennale of Rotterdam (IABR).
NAUTA’s “Unite d’ Habitation de Rotterdam” focuses on the “Shell Tower” at Hofplein, in the centre of Rotterdam. It envisions the possibility to redefine the use and role of this urban phantom by means of sustainable hybrid combinations, suitable for the current market trends that do not allow mono-functional developments in the city centre.

In 1947 Le Corbusier developed a housing principle called “Unité d’ Habitation”. The project used collective spaces, roof gardens and mixed facilities to improve the lifestyle of its inhabitants. “Unite d’ Habitation de Rotterdam” is a reflection on how simple and profitable it would be to apply some of those principles to enhance a better life and have a more beautiful city.

The installation was commissioned by the Gemeente Rotterdam/Bureau Binnenstad and the ’Mothership’. It will be displayed on the North sidewalk of Hofplein till the 12th of August 2012. More information can be found on the website of Mothership.

2012年4月,Nauta受邀在第五届鹿特丹国际建筑双年展中展出改建项目 “鹿特丹的马赛公寓” 。

PALAZZI OF ROTTERDAM

Research project.
COMPLETED
Research by design on the re-use of the post-war office legacy of Rotterdam.
Client: Municipality of Rotterdam, Bureau Binnenstad.
Grant: Stimuleringsfonds voor Architectuur.
Location: Rotterdam, The Netherlands.
Year: 2011-2012

Research on the re-use of the post-war vacant office buildings in Rotterdam.
The study proposes an evaluation of the urban and architectural value of the vacant buildings, in order to reorganize and reuse their spaces, revitalize the city center, inject new economical and cultural value to the buildings and give the surrounding public space back to the city.
This study is based on a building evaluation chart from TU Delft, department of Real Estate.