BIELLA – WOOL CITY

BIELLA – WOOL CITY

International urban planning competition.
THIRD PRIZE
Urban strategy for the re-use of a former hospital site with monumental buildings.
Program: Textile Museum, Textile Innovation Center, incubator, housing for starters, retail, offices, hotel with wellnesscenter and congressfacilities, parking garage and landscape design.
Total floor area: 35.000 sqm.
Location: Biella, Italy.
Year: 2013.

The brief asked for a complete re-thinking of the former structure of the hospital, currently relocated in the outskirts of the city. The total floor area includes 35.000 sqm of vacant space. The heterogeneous and chaotic complex includes some prestigious buildings from the forties and a massive slab from the sixties with a very high landscape potential.
NAUTA’s proposal extends the existing social pattern of the small city by adding students, researchers, entrepreneur starters, tourists, workers and boosts the economical power of the province, historical leader in the Italian textile market. Biella plays as well a pivot role in the tourism of the region, being close to the Alps and several skiing locations.
NAUTA’s strategy transforms the hospital into a new pole of excellence for International textile trading and research, students accommodation, incubator for textile and fashion entrepreneurs and a new hotel-wellness center, capable to complete the offer for the new international market, yet promote the local beauties and traditions.

PROJECTS BY LOCATION

PORT CITIES

Research project.
Comparative research on the evolution of leading world port cities.
Year: 2013.

AVETRANA – ARCH EXERCISE I

Commissioned project.
REALISED
Program: Complete renovation of a two-family house, including garden design.
Total floor area: 350 sqm.
Budget: € 375.000.
Client: private.
Location: Avetrana (Taranto), Italy.
Design and realisation: 2009-2013.

This two-family house presents a traditional local scheme of ‘row house’; introvert on the street and open on the back garden. The central rooms, living and dining areas, suffered great lack of light, due to their distance from the two facades. All rooms on the ground floor present vaulted masonry ceilings, very valuable for their architecture and space effect.
The scheme imposes the preservation of the enfilade of vaulted spaces, yet it urges a strategy to avoid the box in box effect and extend multiple
internal flows and views. In order to achieve this effect of openness and space interconnection, we used the ‘arch’ archetype and applied it in a playful unconventional way. We opened several arches, different in size, either as ‘internal windows’ or to merge entire rooms into each other. The final effect contributes to lighten the masonry structure, offering many interconnected perspectives that ultimately make the spaces breath, lightened by lots of natural light. The masonry becomes lighter, like paper, cut by generous voids.
We reduced the palette of materials to very few ones: masonry and stucco for the walls; ‘coccio pesto’ for the floors, a local mix of hydraulic mortar and terracotta grit, poured on site; travertine for the other surfaces. Travertine is applied either inits natural state, or treated with a transparent resin, capable to preserve the visual irregularity of the stone. The final effect wills to recreate a sort of ‘rustic , thrifty, somehow austere’ atmosphere, achieved by using innovative applications for traditional materials.

AVETRANA – STUDIO M

Conversion of the basement of a villa into an independent studio apartment.
Commissioned project.
Client: private.
Location: Avetrana (TA), Italy.
Year: 2012.
Status: realised

ROME – ACILIA DRAGONA AUDITORIUM

International architecture competition.
Program: 8.685 sqm auditorium and accessory spaces, parking.
Client: Municipality of Acilia.
Budget: € 4.375.000.
Location: Acilia, Rome, Italy.
Year: 2011.

Simple, intelligent and efficient are the qualities that define our proposal for the Acilia Auditorium in Rome. An almost industrial shelter that has no aim to become an icon within the public space but rather support it and become part of its structure.
The building hosts the primary functions for a small audirorium, positioning it in the very heart of the public gallery. Like a jewel in a box, the auditorium offers the best acoustic quality for every possible performance and the possibility to disapper and leave space to public events, fairs, exhibitions, parties. Thanks to the double protection offered by the service functions concentrated on the petimetre, as well as the internal double glass walls, the auditorium offers the best comfort for every performance. The walls slide vertically with a mechanical system. The same happens to the rows of seats that can assume different configurations till being allineated with the foyer level, transforming the whole structure in a ‘hangar’ kind of space, completely open and in continuity with the surrounding park. This system makes the internal spaces an extensión of the external park. The lateral ramps system gives continuity to the public space and the green even during the closing hours of the auditorium. In fact, the park is extended on the roof of the building, with an unexpected water pond that, as well as assuming a landscape role, becomes a collector of rain water, re-used for the internal toilets and the irrigation of the park.

CAGLIARI – PORTO PINO

International landscape competition.
Requalification of the shore line and natural reserve.
Design of small temporary structures for the tourists.
Location: Porto Pino, Cagliari, Italy.
Design: 2009.

JAEN – FOUR ROOMS

International architecture competition.
Renovation and extension of two historical buildings.
Program: Museum: permanent and temporary exhibition space; multi-purpose hall; cafeteria and auditorium.
Total floor area: 2.550 sqm.
Location: Jaen, Spain
Design: 2010.

The new museum looks like a rural villa, luxuriously located in the landscape.The complex is a very logical result of the extrusion of the two existing buildings. The simple circulation scheme becomes the general strategy to gain a functional flexibility that generates multiple exciting spaces and experiences.

LECCE – CITY OF MUSIC

City of music and arts.
International architecture competition.
FINALIST – SEVENTH PRIZE.
Data: 33.000 sqm new construction; small and big auditorium, rehearsal rooms, library, exhibition space. Design of a park for the quarries.
Quarries landscape intervention: 55.000 sqm.
Budget: € 13.650.000.
Location: Lecce, Italy.
Year: 2010

Team:
Maurizio Scarciglia
Giovanna Caló
Claudio Colaci
Celeste de Caro
Patrizia Gatto
Giuseppe Cofano
Mohhamed Hasan Jamil

Structure:
Amedeo Vitone (Vitone associati)
Fabrizio Palmisano (Vitone associati)
Giuseppe Sindoni ( SAIER Europe)

ROSCIOLO – ALBERGO DIFFUSO

“Albergo Diffuso”
Design for a diffused hotel in Rosciolo de Marsi.
Data: 1.200 sqm new construction for hotel rooms, reception, restaurant, conference room and wine bar.
Urban renovation of public spaces, design of info pavilion, lighting and urban furniture. Long term strategy for the development of the diffused hotel and the total renovation of the historical centre.
Location: L’Aquila, Italy.
Year: 2009.

Team:
Maurizio Scarciglia
Claudio Colaci
Paolo Concetti
Mohamed Hasan Jamil
Bruna Vendemmia